Kwekerij Turfspoor

B(l)oeiend bolgewas


Een klein veldje ergens in de Bollenstreek, maar daarom niet minder interessant. Niet alleen omdat het nu nog bloeit. Nee, ook de bloemvorm trekt de aandacht. Wat is het? De Eucomis. Een bolgewas in opkomst.

Een aparte verschijning is het, de Eucomis. Het bolgewas komt van oorsprong uit Zuid-Afrika. Sinds 1750 zou het al in cultuur zijn in Nederland. Ook in andere delen van de wereld trekt het de aandacht van de telers en veredelaars. De bloeiwijze, compleet met een soort kuifje van blad in de top, was aanleiding voor vakgenoten om twee synoniemen te verzinnen voor het gewas. Ananasplant of kuiflelie heet Euromis ook wel. De laatste jaren komen steeds meer veredelaars met hun noviteiten op de proppen. De standsorganisatie KAVB komt hun tegemoet met een speciale keuring voor dit gewas in augustus. Allerlei vormen, maten en kleuren van Euromis zijn dan te bewonderen. Sommige cultivars blijven kort en zijn vooral geschikt als pot-, kuip- of tuinplant, andere komen het beste tot hun recht in de vaas, als snijbloem.

Verwacht nog geen karren vol van dit bolgewas op de veiling. Voorlopig is het een nicheproduct, en veel bollen belanden in de droogverkoop. Telers proberen de aanvoer op allerlei manieren te spreiden. Bloementelers gebruiken hun kas, planten in fases of laten knollen overwinteren in de grond. Maar net als in de pottenteelt is het nooit helemaal zeker of een knol gaat bloeien en met hoeveel bloemen. Lopend onderzoek bij PPO Lisse moet uitwijzen welke teeltomstandigheden optimaal zijn om bloei te kunnen garanderen. Gekeken wordt naar de invloed van de bewaartemperatuur van de bollen na het rooien, het moment van planten en de kastemperatuur.

Bron: Vakblad voor de Bloemisterij